top of page
חיפוש
חן הורק

על טרנדים בעיצוב


הי חברים,

חופשה ארוכה והנה אנחנו חוזרים לעניינים, לפני מספר ימים הייתה לי שיחה עם חברה לגבי בחירת סגנון עיצוב לבית. אנשים הניגשים לתכנון הבית שלהם מוצאים לא פעם את השאלה "מה אופנתי היום" רלוונטית. אני רוצה לעסוק בשאלה הזו ולהסביר מהיכן מגיעים טרנדים, מה כדאי לעשות איתם, ומה דעתי על בחירת טרנדים בעיצוב הבית.

ראשית אתחיל מהמילה "טרנד", בעברית "אופנתי". מה שמאפיין טרנד הוא העובדה שהוא חולף. סגנונות בעיצוב יכולים להשתנות, כפי שקורה בתחום האופנה, שם הדבר יותר משמעותי, אך בניגוד לתחום האופנה, בו אנו יכולים לקנות בגד במחיר זול יותר, ולהחליפו יותר בקלות, בתחום עיצוב הבית כדאי להפריד בין אביזרים שאנו רוכשים כדי לתת לבית סגנון, לבית אלמנטים יותר מקובעים שנשארים בבית לזמן ממושך. כך, כרית שאנו שמים על הספה היא פריט קל, לעומת הספה עצמה שהיא רכישה כבדה יותר. למה אני אומרת את זה? משום שאם אני רוצה לעצב בית עכשווי, כפי שראיתי למשל בקטלוג לעיצוב הבית, או באתר עיצוב, עדיף שאתמקד בפרטי עיצוב טרנדיים קלים ולא בכבדים. נניח שקניתי ספה מאוד טרנדית, והשקעתי בה שלושת אלפים, ארבעת אלפים או חמשת אלפים שקלים, ולאחר שנה פתאום התחלף הטרנד, והספה המהממת שקניתי כבר לא באופנה יותר. יצא שקניתי מוצר שכבר לא מתאים לי יותר, ואני נשארת איתו הרבה אחרי שהטרנד התחלף. בניגוד לשרשרת או לחולצה אופנתית שאני כבר לא רוצה ללבוש, את הספה יותר קשה להזיז.. וההוצאה הכספית הגדולה שהוצאתי על קניית הספה תהיה הוצאה לא מחושבת שתוסיף לי עגמת נפש. אז איך נפתרים מהבעיה הזאת ועדיין מעצבים בית יפיפה ואופנתי? הפיתרון די פשוט. קונים רק דברים ניידים וקלים שניתן לשנות אותם אחר כך ובתקציב לא גבוה. כריות, עציצים, תמונות ואפילו צבע (בנקודות מסויימות) הם דברים שניתן לקנות ולהחליף מבלי לשנות את כל העיצוב של הבית. את הספה תקנו בגוון שתוכלו לשאת עוד שנים רבות (או כמספר השנים בהם אתם רוצים את הספה). הכלל הזה תקף אפילו יותר גם על אלמנטים בנויים בבית שנשארים אתכם עוד זמן רב, כמו מטבח, פינת אוכל וכן הלאה. אנשים רבים מתפתים לעצב מטבחים כפי שבחנות המטבחים מנסים לשכנע אותם, אם זה טרנד השחור שאחרי שנתיים מסתכלים על המטבח בבעתה, ואם זה חיפוי זכוכית צבעוני מידי שמיד אחרי מתחרטים על בחירתו. הקפידו לשלב פריטים קטנים וניידים אותם ניתן להחליף ובכך להרגיש אופנתיים מבלי להיכנס למחוייבות גדולה מידי, ובכך תימנעו מהוצאות גדולות, מיותרות ו"טרנדיות" יתר על המידה...

ועכשיו, קצת היסטוריה...

איך מגיעים אלינו הטרנדים, ומה המשמעות בבחירה שלהם. כפי שאתם יודעים, אני עסוקה רבות בשאלת השפעת העיצוב על חיינו, אבל יותר מכל, טרנד הוא השפעת החיים על העיצוב. הבחירה בטרנד מסויים (שהוא זרם עיצוב עכשווי וחולף בתוך מגוון סגנונות עיצוב קיימים) היא לא סתמית. היא רצון להשתייך למשהו. אם בשנה מסויימת צבע מסויים נכנס לחיינו, יש בכך ממד אקראי, כמו צבע שלא ראינו הרבה זמן, אבל יש בכך הרבה פעמים גם ממד תרבותי. שמתם לב לטרנד האננסים שחדר אלינו לאחרונה? שמתם לב לכך שזה היה בקיץ? שאננס הוא פרי טרופי, ויחד איתו הגיעו הפלמנגו, הירוק הצבעוני ושלל אלמנטים טרופיים? זה לא סתם. הטרנד הטרופי עם אביזריו השונים הגיע כדי לרענן את עולם העיצוב וכדי לטשטש את האלמנט המערבי הנמצא בתוך העיצוב שלנו. יחד עם סגנונות סקנדינביים ששוטפים אותנו לאחרונה, האלמנטים הטרופים נותנים לנו את ההרגשה של משהו רחוק, אקזוטי, ומרחיקים אותנו משיגרה האפורה. גם אני כמו כולכם התפתיתי לקנות אננס, ומיד רציתי להדביק אותו בכל מקום. השפעתם של טרנדים חזקה. לעיתים, אנחנו נבחר פריט מסויים ונהיה לגמרי בטוחים שזה אנחנו שבחרנו אותו, מבט כולל יגלה לנו שזה לא אנחנו שפתאום חושקים בצהוב, או משתוקקים לאננס, אלא טרנד חזק וחיצוני השוטף אותנו. כשהייתי סטודנטית בשנקר, (למדתי עיצוב טקסטיל בשנה א' והחשיפה לעולם האופנה והטקסטיל היה אלמנט משמעותי) היו באים פעם בשנה מרצים שהיו בתערוכת "היימטקסטיל" לעיצוב טקסטיל, מרכזים את כולנו באולם, ומראים לנו תמונות מהתערוכה החשובה בעולם. למה היא היתה חשובה? כי בתי האופנה הגדולים בעולם היו מציגים את התחזיות שלהן לשנתיים הקרובות. תחזיות אופנה אלו היו משמעותיות ביותר, כי כל מי שעסק באופנה (ובכלל זה גם טקסטיל) היה קורא את המסמכים העיצוביים האלה (או בשמם המלא: התחזיות) ולומד מהם מה יהיה אופנתי בשנתיים הקרובות. לכל צבע, בד או טקסטורה היתה סיבה. אם היתה זו שנה אפורה, התחזיות יבחרו דווקא בצבע ורוד פוקסיה כדי לחזק את המסר של האופטימיות ולעודד אנשים להתחבר למקומות השמחים שלהם. ואם נבחר אלמנט מזרחי, זה ישתייך לתנועה כלל עולמית של חיבור למסורות עתיקות ואוריינטיזציה של חפצים. באופן הזה נקשר העיצוב בקשר הדוק לתרבות, ולכלכלה, וההבנה שכל בחירה צבעונית וסגנונית היא חלק ממערך תרבותי שלם, מכניסה משמעות לכל בחירה עיצובית שאנו עושים. בשנים האחרונות גם תחום עיצוב הבית עובר מהפכה בעניין הזה, הקלות שבה מייצרים, קונים ומחליפים מאפשרת מגע ומפגש בין תרבויות, והכנסת משמעויות שונות לתוך עולם העיצוב. אני חושבת שמחשבה על הדברים האלה כשאתם מעצבים את הבית, הופכת את העיצוב שלו למשהו רחב יותר, שמאפשר לכם שליטה והתבוננות בחפצים שלכם, עד כמה הם משפיעים עליכם, ומה עיצוב הבית שלכם אומר עליכם, מעבר לעובדה שקניתם ספה יפה.

בהצלחה,

ושנה נהדרת

חן.

בתמונה: מדרגות בטון מרחפות שאינן טרנדיות.